Y. Lepola Ajankohtaisiin asioihin tarttuminen mutta ei kuitenkaan roikkumaan jääminen

Kerrankin on pienellä yrittäjällä paljon kavereita!

Kyllä on pienellä yrittäjällä ystäviä ja kaikilla sama matka kohti Arkadianmäkeä. Onko muille jäänyt sama kuva? Että nyt laitetaan yrittäjien asiat siihen malliin, että pienyrityksilläkin on parempi mahdollisuus työllistää ja ehkä siinä sivussa yrittäjäkin saa jotain uutta kuten esim. oikean vuosiloman. Niin minullekin. Ensi sunnuntai lähestyy huimaa vauhtia ja harva pienyrittäjä on ehtinyt työkiireiltään äänestää ennakkoon. Onkin aika koota, mitä eduskuntaan matkalla olleet puolueet todella lupaavat pienyrittäjille.

YLE julkisti tänään sopivasti vertailun puolueiden ohjelmista sivullaan. Lähde seuraavaan analyysiin: http://yle.fi/uutiset/vertaa_puolueita_tassa_heidan_ratkaisunsa_suomen_k...

1. Kansallinen Kokoomus: Ensimmäisen työntekijän koeaika vuoden pituiseksi, pitkäaikaistyötön pitää voida palkata nykyistä helpommin ja paikallista sopimista lisättävä.  ANALYYSI: Tyhjää puhetta. Vaikka koeaika olisi elämänmittainen, ei se helpota ensimmäisen työntekijän palkkaamista. Paikallisen sopimisen lisääminen toki auttaisi kovasti, mutta käsi ylös kuka tähän uskoo? Isojen ehdoilla mennään jatkossakin. Enkä tarkoita isoilla tässä Nokiaa ja Valmettia ja Fortumia, tarkoitan SAK:ta, STTK:ta ja Akavaa.

2. Perussuomalaiset: Paikallista sopimista lisää, mutta vain väliaikaisesti kun yritys on vaikeuksissa ja vaihtoehtona on konkurssi. Työntekijöiden koeaikaa ei pidä pidentää. Työntekijän aiheuttamia sivukuluja on tärkeää alentaa ainakin määräajaksi etenkin pienissä yrityksissä. Pienyritysten taakkaa on helpotettava, koska nyt ei ole työntekijäpula vaan työnantajapula. ANALYYSI: Huh-huh. Olisin odottanut kaikkien lippalakkien ja melonien isältä hieman näyttävämpää esitystä. Kaikki esitykset ovat ehdollisia???

3. RKP: Olemme aina sanoneet, että työpaikat löytyvät yksityseltä sektorilta. Valtion ja kuntien ei pitäisi olla vastuussa työttömyysongelmastamme. ANALYYSI: No NIIN. Että sillä tavalla. Varastitte heti alkuun Paavon lauseen ja lopussakin vastuu siirtyy täysin kuulijalle. Tässä on takuuvarma hallituspuolue...

4. Suomen Keskusta: Laaja yhteiskuntasopimus työmarkkinajärjestöjen kanssa... Tarvitaan lisää joustavuutta työelämään, innovaatioita ja työn tuottavuuden lisäystä. On mahdollista samaan aikaan vahvistaa työntekijän turvaa ja lisätä joustoja työnantajalle. Yrityksen palkatessa ensimmäistä työntekijää olisi koeajan oltava nykyistä pidempi. ANALYYSI: Tämä meni hyvin laveasanaiseksi satuiluksi. "...samaan aikaan vahvistaa työntekijän turvaa ja lisätä joustoja työnantajalle" Hienoa! Miksi tätä ei ole keksitty jo kauan sitten?

5. Suomen Kristillisdemokraatit: Pitäisi keventää kaikkein pienimpien yritysten verotusta viisi prosenttiyksikköä. Työpaikkojen luomista edistäisi myös sivukulujen määräaikainen pienentäminen, yksilöperusteisen irtisanomisen keventäminen, koeajan pidentäminen ja pientyönantajan mahdollisuus sopia työehdoista paikallisesti. ANALYYSI: Mitä ihmettä? Ensimmäinen oikeasti konkreettisia asioita sisältävä ehdotus tulee KD:ltä. En ole järkyttynyt lähteestä vaan siitä, että tämä on ENSIMMÄINEN, jossa esitetään pienyrittäjälle jotain todella konkreettista.

6. SDP: Sivutyökulujen alentamista ensimmäisenä vuonna voitaisiin harkita. ANALYYSI: Tämä lause löytyi kaiken taivaanrannan maalailun seasta. Ihan totta, katsokaa itse tuosta linkistäni. Loput vastauksesta on puhdasta puppua "vientiyrityksistä megatrendien eli kaupungistumisen, puhtaan veden ja puhtaan ilman varaan". Ei voi olla totta. Tämänkö varaan pienyrittäjä rakentaa tulevaisuudenkuvansa? Ei hyvää lupaa...

7. Vasemmistoliitto: ...arvonlisäveron alarajan selkeää nostamista, mikä helpottaisi pientä yrittäjää. Yrittäjien sosiaaliturva ja eläketurva on huonompi kuin työntekijöillä. Sitä pitäisi viedä siihen suuntaan, että ne ovat samanlaisia. Ensimmäisen työntekijän palkkaamista pitää helpottaa, mutta siihen ei ole löydetty vielä mallia. ANALYYSI: TOINEN ihan oikea vastaus. Näissä kaikkein pienimmissä puolueissa nähtävästi ymmärretään, mitä pienyrittäjälle tarkoittaa pienuus. Konkreettisia toimia tai kuole pois!

8. Vihreä Liitto: On tehtävä vahva energiakäänne. Haluamme kannustimia sähkön pientuotantoon, tuulivoimaan, aurinkovoimaan ja kotitalouksille, jotta heidän kannattaa investoida uusiutuvan energian käyttöön jne jne... ANALYYSI: Samaa liturgiaa kuin aina ennenkin, jalat tukevasti ilmassa. Ei yhtä lauseen puolikasta pienyrittäjälle.

SUMMA SUMMARUM: Kaksi pientä puoluetta vastasi tähän kysymykseen aivan tosissaan, muut joko sivuuttivat asian tai maalailivat suurella pensselillä taivaanrantaa ja osa jopa koko maailmaa siinä sivussa. Hyvää äänestyssunnuntaita, hyvät kanssayrittäjät! Seuraavaksi ryhdyn jälleen tekemään aivan yksin oikeita töitä, jotta voin niiden valmistuttua laskuttaa asiakkaitani ja tilittää n. viidesosan laskutuksesta kerättyinä ALVeina verottajalle. Edellä olleiden vastausten perusteella pelkään pahoinn, että sama tilanne tulee toistumaan jälleen neljän vuoden kuluttua.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (29 kommenttia)

ulf fallenius

Silti täytyy todeta että en usko näihin lupauksiin yrittäjille yhtään .Miksi nyt muutos kuin ei minun 35 vuoteen ollut muuta kuin kiristämistä.

Käyttäjän veikkohuuska kuva
Veikko Huuska

Löysää pulputusta riittää vaalipuheissa.

Todellisuus on karumpi kuin monet luulevatkaan.

http://veikkohuuska.puheenvuoro.uusisuomi.fi/19302...

Käyttäjän seppokalevi kuva
Seppo Turunen

Nyt on kyllä kaikilla "mökin mummoa" myöten kavereita. Naatittaan sunnuntai-iltaan asti.

Jouni Nordman

Taitaisi yksinkertainen lääke olla parenpi, kuin nämä vain joitain asioita hyvin rajallisesti hoitavat. Sillä ALV rajan nosto 50000-60000€, jossa portaittain käytäisiin 20000€ välein seuraavaan vero luokkaan. Tämä kaikki tuhlataan ensimmäinen työntekijän kohdalla.

Tämän lisäksi työntekijän palatessa samanlainen eläke helpotus kuin on aloittavalle yrittäjällä.

Eli kovin monimutkaista sen ei tarvitse olla, kun alkaa työvoima loppumaan Suomesta.

Käyttäjän seppokalevi kuva
Seppo Turunen

Pienyrittäjän paras ystävä asiakasystävien jälkeen on toinen yrittäjä. Siinä on vielä paljon hyödyntämätöntä. Tiedän sen kokemuksesta. Jo 2..3 yrittäjän aito keskusteluyhteys tuottaa tuloksia ja auttaa menestymään. Niin - kokemuksesta vajaan 30 vuoden ajalta. On toki muutama onnistunut poliittinenkin yhteys. Se on kyllä vaatinut eduskunnassa käynnin ja poliitikon hlö-kohtaisen seurannan.

Käyttäjän ylepola kuva
Sakari "Ykä" Lepola

Olet täysin oikeassa, voin vahvistaa ainakin tuon alussa kertomasi myös omasta kokemuksestani. Verkostoituminen on äärettömän tärkeää. Tämän kokoluokanyritykselle tulee usein kyselyjä, joita ei joko työn koon tai laajan alueen puolesta pysty yksin hanskaamaan, mutta kaverin kanssa kylläkin. Tässä on aivan varmasti käyttämätöntä voimavaraa.

Jouni Nordman

Taita toi seuraava polvi tämän osata automaattisesti, sillä heiltä puuttuu se Suomalainen perus kateus.

Pekka Iiskonmaki Vastaus kommenttiin #11

#11
Jouni. Se on niin hidas prosessi, että ei kannata jäädä odottelemaan. Yritystoiminta on hektistä, ajassa ja paikassa.

Jouni Nordman Vastaus kommenttiin #14

Pekka: Nuoret eivät enään usko siihen mitä julkinenvalta heille kertoo, sillä osaavat laitta Asiasanan Googlen ja tarkastaa sieltä eri lähteet.

Eli silloin kun sinä olit koulu ikäinen ja siitä siihen asti kun itse koulua kävin, eli me vielä pappien palosaarna aikakautta, jossa Jumala oli aina tuomitseva, eli meitä yritettiin koulia pakolla malliin, kun meillä ei ollut mistään mistä tarkistaa tätä manipulointi todenmukaisuutta niin joudumme sen vasta nytten oppimaan.

Mutta näille nykyään nuorille on turha palopuheita pitää, sillä nämä eivät jää kuuntelemaan tai jos jäävät, niin jäävät katsomaan itsensä mielestä pellen suoritusta, joista ei muuta kuin huumoria näe. Eli mieti papin roolin muutosta, sillä joutuu oikeesti olemaan aika hyvä markkinoija, jotta saa nuoret uskomaan asiaan mitä kertoo.

Eli se mikä meillä oli hidasta, ei nykyään nuorille enään ole. Sillä me selaimesi tietokirjoja, kun nämä laittavat vain hakusanan Googlen. Sekä he eivät saa vain yhtä vastausta, vaan saavat tietoa monesta eri näkökannan ta. Eli eivät ole julkisenhallinnon sensuurin uhreja, niin kuin me olemme olleet koko nuoruuden.☺

Pekka Iiskonmaki

Vappuna/Vapun jälkeen yrittäjät kuulevat vihapuheita ja kavereista on tullut vihollisia.

Kaikki kertovat yrittäjien velvollisuuksista yhteiskuntaa kohtaan. Lisäksi verot ovat liian pieniä yrittäjille ja niitä pitää korottaa rajusti.

Yrittäjät ovat fixuja. He muuttavat Suomesta ja jäävät nuorina eläkkeelle.

Käyttäjän ylepola kuva
Sakari "Ykä" Lepola

"Vappuna/Vapun jälkeen yrittäjät kuulevat vihapuheita ja kavereista on tullut vihollisia".

Niin, juuri tätä minusta heijasteli muutama hyvin ympäripyöreä vastaus. Valitettavasti. Mutta oli siellä yksi positiivinenkin yllätys, jos se nyt voi vain jotenkin kummassa pitää paikkaansa...?

Käyttäjän MattiKarvonen kuva
Matti Karvonen

Soitapa Ykä Pirkanmaan Yrittäjät ry:lle ja kysäise äänestysvinkkiä! Heillä voisi olla joku näkemys...

Käyttäjän ylepola kuva
Sakari "Ykä" Lepola

Pitipä oikein heti käydä katsomassa vinkin esittäjän oma esittely: "DI, tutkija, tohtorikoulutettava. 3 lasta. Harrastuksina luontoaiheiset lajit kuten suunnistus, sienestys ja metsästys".

Ainakin tuohon esittelyysi voin itse sanoa moneen kohtaan: Niin minäkin. Mutta kerrohan itse, mitä IPU olisi vastannut tuohon varsinaiseen kysymykseen. Sitä ei ollut YLEn koosteessa ja ymmärtänet, että tällaisella yhden hengen insinööritoimistolla ei ole aikaa ryhtyä tekemään YLEä laajempaa koostetta tästä aiheesta... :)

Käyttäjän RogerB kuva
Alexander Holthoer

Ohjelmasta napattuja hakusanalla "yrittäminen":

"Työllistämistä vaikeuttaa ja koneellistamista edistää nykyisin, että työn sivukulut peritään palkkasumman perusteella. Tämän tilalle on kehitettävä järjestelmä, jossa työn sivukulut korvataan toiminnan jalostusarvon perusteella perittävällä maksulla, ikään kuin korvamerkityllä arvonlisäverolla.
Yritystoiminnan aloittamista ja pienyrittäjiä autetaan nostamalla arvonlisäverovelvollisuuden alaraja 100 000 euron liikevaihtoon."

"12. Markkinataloutta sekä työllisyys- ja aluepolitiikkaa
Terveeseen yrittäjyyteen perustuva suomalainen yritystoiminta ja markkinatalous voidaan pelastaa, kun saadaan oma päätösvalta takaisin. Tämä tarkoittaa tasapainoa yksityisen ja julkisen sektorin välillä. Valtio on vahva toimija huoltovarmuuteen liittyvissä asioissa sekä suuria pääomia ja investointeja vaativilla aloilla.
Itsenäisen Suomen täytyy ottaa työttömyyden hoitaminen talouspolitiikkansa keskiöön. Itsenäisinä voidaan harjoittaa itsenäistä ja tehokasta aluepolitiikkaa, mikä ei ole EU:hun kuuluville maille sallittua.
Oman keskuspankin avulla valtio voi rahoittaa normaalin aluepoliittisen tukitoiminnan ulkopuolella myös suuria investointeja. Näidenkin yhteydessä rahaa voidaan kanavoida myös yksityiselle puolelle esimerkiksi korottomina lainoina kansakunnalle tärkeissä projekteissa.
Velkaantuneille ihmiselle ja yrityksille on tarjottava valtion taholta vakautuslainoja, jotka turvaavat toimintakykyä ja mahdollistavat velkojen hoidon pitkällä aikavälillä. Tällainen toiminta ei EU:n määräysvallassa ole mahdollista."

Lisäksi ohjelmassa on runsaasti työntekijöiden perusturvaan (=ostovoimaan, kulutuskykyyn) suunnattuja tavoitteita, ehkä tärkeimpänä perustulo.

Itsenäisyyspuolueen ehdokkaista n. 30% ilmoittavat työkseen/ammatikseen yrittäjyyden.

Käyttäjän LottaAsikainen kuva
Lotta Asikainen

Henkilökohtainen näkemys yrittäjien aseman parantamisesta ilman sen kummempia ohjelmalainauksia.

1. Perustulo.
Perustulon ehdoton valtti on sen yksinkertaisuus. Ei-harkinnanvarainen perustulo tuo yrittäjälle kaivatun perusturvan, työttömälle kannustimen työhön, opiskelijalle mahdollisuuden järkevään osa-asikatyöhön ja paljon muuta. Kunnollinen perustulo korvaa suurimman osan erilaisista tuista poistaen siten byrokratiaa. Näin ensinnäkin tuki kohdistuu paremmin pk-yrityksiin ja lisäksi yrittäjän ja työntekijän aikaa ei tuhlaannu paperin pyöritykseen läheskään yhtä paljon kuin nyt. Vuosilomaa perustulolla ei tietenkään voi luvata, sillä joka hommaan nyt vaan ei ole "lomittajia", mutta sen nyt tiedätte tietysti itsekin joten turha tästä viisastella enempää. Kuitenkin perustulon tuoma vakaus todennäköisesti helpottaisi lomajärjestelyjä.

2. Työstä maksaminen.
Yrityksistä on jossain ihmeen vaihessa tehty kansalaisten elatustoimistoja. Kaikella kunnioituksella sairastavia ja äitiyslomalaisia kohtaan, mutta saikuttelu tai pekkasella olo ei vaan yksinkertaisesti tuota yhtään mitään ja yrityksen idea on tuottaa jotakin voitolla. Yrittäjän saikkukarenssi lienee 4vrk joten kyllä työntekijällekin soisi hiukan enemmän vastuuta itsestään. Voisimme jopa nostaa palkkoja jos sitä palkkaa todella maksettaisiin työstä eikä sen lisäksi monesta muusta asiasta.

3. Työn sivukulut.
Aivan naurettavaa maksaa montaa eri nimikettä saadakseen ehkä joskus vielä useamman nimen alla olevaa etua tai tukea (mitä ei kuitenkaan tule vaikka vartoisit 4kk käsittelyajan). Yksinkertaisuutta, kiitos. Eli siis se perustulo käyttöön ja työn sivukulut simppeliksi jos niitä on pakko pitää. Jos kaikki "ylimääräinen" kustannus on ihmistyössä, ei liene ihme, että kukaan ei enää mielellään palkkaa ketään.

4. Päällekkäiset verot.
On se nyt &%##&/ kun siitä vaivalla tehdystä rahasta maksetaan veroa kahteen kertaan ja sittenkin vielä toisinaan ennen kuin se raha on edes saatu. Vaikka alv poistettaisiin kokonaan, kertyisi valtion kassaan rahaa kuitenkin tuloveroista, mutta ihmisillä vaan olisi enemmän rahaa käytössään ja yrityksillä keveämpi verotaakka. Kenties voisimme pohtia ajatusta vaikkapa kotimaisen työn ja tuotteen arvonlisäverottomuudesta? Se lisäisi kotimaisen tuotannon kysyntää valtavasti, mutta kuitenkin rahaa ropisisi tuloveroina valtion kirstuun. Vähintäänkin alvia voisi laskea ja laittaa sen maksettavaksi vasta SAADUSTA rahasta.

Toinen veroseikka on ennakkoverot. Mikä ihme siinä on kun työntekijä voi maksaa ennakkoarvion perusteella saadusta rahasta jotakin prosenttia veroa, mutta yrittäjän pitää ennakkoarvion mukaan maksaa kiinteää kuukausittaista summaa samaa veroa? Kirjanpidossa tulee kuitenkin laskea alvit ja selvittää jakson rahaliikenne. Eikö olisi aikas helppoa siinä sitten laskelmien valmistuttua maksaa myöskin elinkeinotoiminnan tuotosta joku prosentti veroa? Luulisiin näin. Kohtuullista ja reilua minusta.

Sivuhuomautus: Esimerkiksi Uudessa Seelannissa tuloveron maksimi on 25% ja alv 15%...

5. Byrokratia.
Sitähän on aivan liikaa ja sen tietävät kaikki. Mistä sitä sitten puretaan on toinen juttu, mutta yksinään perustuloon siirtyminen vähentäisi sitä merkittävästi. Kuitenkin lähtökohtaa tulee muuttaa niin, että valtiojohdon säätäessä yrityksille uusia velvoitteita, tulee myös huolehtia siitä, että yritykset pystyvät vastaamaan asetettuihin vaatimuksiin. Keinoja tähän voisi olla esim. veronkevennys seuraavalle vuodelle tai mahdollisesti vaadittavien ohjelmien tms. kustannuksiin osallistuminen. Tämä myöskin panisi päättäjät punnitsemaan vaatimuslistaansa ja kenties ne "pölhöimmät" jäisivät syntymättä.

6. Demokratia.
Yrittäjät tietävät miten yrittäjillä menee. Meillä on valtavat järjestöverkostot ja viisaita päitä loputtomiin. Virkamiesten tulee astua ulos huoneistaan ja kysyä asian laitaa asianosaisilta itseltään eikä leikkiä kaikkitietävää. Järjestelmän tulee palvella ihmistä - ei toisinpäin.

7. Suosiminen.
Julkisissa hankinnoissa tulee aina suosia kotimaista työtä silloin kun sitä on käytettävissä. Tietysti siis muissakin, mutta yksityisistä hankinnoista nyt ei lakia oikein ole sopiva säätää. Läheisyyden ja laadun tulee mennä halpuuden ohi.

Tässä nyt näin riipien ja raapien ajatuksia hitsarin päästä. Toivottavasti sait tolkkua ja saamme eduskunnan joka luo parempaa suuntaa tähän sähläykseen. :)

Vielä mainittakoon se, että mielestäni mm. demokratian toteutumiseksi tulisi kansanedustajien palkkioita pudottaa roimasti, jotta sinne ei enää pyrittäisi pelkän rahan vuoksi. Sikinsokin sinkoilevia keiloja muistuttava päättäjistömme ei luo kovin valoisaa näkymää tälle maalle eikä sen yrittäjille.

Käyttäjän ylepola kuva
Sakari "Ykä" Lepola Vastaus kommenttiin #25

Kyllä tässä vastauksessasi oli monta erittäin hyvää ajatusta. Harmittavinta tässä kokonaisuudessa on, että sellaiset virkamiehet, jotka eivät itse ole olleet päivääkään yrittäjinä vääntävät meille näitä sääntöjä. Ja eduskunnassa ne sitten nuijitaan laeiksi useinkaan asiaan sen kummemmin perehtymättä. Luotetaan vain, että kyllä ne valmistelevat virkamiehet siellä tietävät... vaan eivätpä usein tiedä. Mahtavatko aina edes välittää?

Käyttäjän MattiKarvonen kuva
Matti Karvonen

Lotta Asikainen (PIR, 60) taisikin jo vastata puolestani niin hyvin että varmaan tuli jo selväksi... Tiimipeli sujuu meiltä IPUlaisilta :)

Käyttäjän ylepola kuva
Sakari "Ykä" Lepola Vastaus kommenttiin #26

Joo sain aika tyhjentävän ja myös ihan hyvän vastauksen, kiitos!

Pekka Iiskonmaki

Vastuullisen yrittäjän pitää valita itselleen sellainen toimintaympäristö, jossa voi ammattiaan menestyksellisesti harjoittaa.

Suomen sijainti on olennaisesti huonontunut, kun Venäjä on voimakkaassa käymistilassa. Suomi on saari.

Minusta yrittäjät voisivat lopettaa valittamisen ja siirtyä parempiin ympyröihin.

Ei yrittäjien ensisijainen tehtävä ole pönkittää julkistavaltaa. Pitää aina edetä yritys ja etu edellä.

Yrittäjien pitää ottaa AY -liikkeestä mallia. Ajetaan vain omaa etua. Vaalimainokset tilataan Virosta ja muu rekvisiitta kauko-idästä.

Käyttäjän JanneKoiranen1 kuva
Janne Koiranen

Jos nyt muutamia kohtia tarkemmin katsoo, niin tulee kyllä mieleen että mitä ihmettä niiden voidaan kuvittelevan helpottaa tilannetta.

Koeajan pidentäminen. Tällä hetkellä koeaika on 4kk ja poikkeustapauksissa (esim. pitkä työnantajan maksama koulutus) pidempi. Jos tässä ajassa ei työnantajalle selviä työntekijän todellinen osaaminen, vika on työnantajassa. Työnantaja ei voi edes kuvitella saavansa todellisesti motivoitunutta työntekijää, jos jopa vuoden joutuu työntekijä olemaan löysässä hirressä.

Työntekijän palkkaamisen helpottaminen. Mitä tässä edes kuvitellaan? Tämä asia on jo tehty mahdollisimman helpoksi, etsitään työntekijä, sovitaan ehdot, pistetään nimi alle. Helpoimmillaan minut on palkattu seuraavasti: "tuu huomenna käymään -> paljon haluat palkkaa -> kiitos kuittaus ja nähdään huomenna". Ei vapaassa maassa yrittäjän tarvitse keneltäkään kysyä lupaa työntekijän palkkaamiseen.

Kyllä ne oikeat kompastuskivet ovat siellä verokiilassa, ALV:n tilitysaikataulussa ja muissa kohdissa.

Käyttäjän ylepola kuva
Sakari "Ykä" Lepola

No nimenomaan näin. Koeaika saa olla vaikka elämäniän mittainen, eikä se tätä ratkaise, ainoastaan huonontaa tilannetta ja vaikeuttaa työpaikan vaihtoa. Kuka hyvässä hommassa oleva haluaa lähteä jalostumaan ja jalostamaan minnekään muualle, jos jatkossa on hirveän pitkä koeaikariski? Idioottimainen ajatus.

Ja työntekijän käytännön palkkaaminen käy juuri noin kuin kuvasit. Nuo asiasta puutaheinää lupaavat puolueet jättävätkin tähän tietoisesti takaportin: Annetaan ymmärtää monenlaisia helpotuksia yritykselle, joka palkkaa ensimmäisen tai toisen tai ylipäänsä vain uuden työntekijän. Käytännössä kun ei kerrota mitään konkreettista, ei tarvitse myöskään toteuttaa mitään konkreettista jos sattuu sitten olemaan hallituksessa ja vastuussa sanoistaan. Kun ei lupaa oikeasti mitään, ei tarvitse pitääkään mitään!

Pekka Iiskonmaki

#13
Janne on hyvin pitkälti oikeassa.

Opiskelin 70 -luvulla ja jo silloin pidettiin ALV:n kattoa 15%. Sen jälkeen talous lähtee lapasesta harmaalle puolelle.

70 -luvun jälkeen on yrittäjien toimintaympäristö radikaalisti huonontunut. Nyt en ryhtyisi missään tilanteessa yrittäjäksi Suomessa. Verot ovat paenneet täysin hallinnasta sanktioineen.

EU on siinä mielessä ollut hyvä asia yrittäjille.

Tapio Lehtimäki

Kultaisella 70-luvullahan varsinaista ALV:tä ei edes ollut, oli vain LVV (liikevaihtovero), joka rasitti pelkästään tavarakauppaa. 90-luvulla LVV jalostettiin ALV:ksi ja ulotettiin kattamaan myös palvelumyynti.

ALVin myötä oman nyrkkipajani asiakasrekisteristä katosivatkin kaikki urheiluseurat ja muut alvittomat ry:t, joille hinnat pompsahtivat silloisen ALV:n (22%) verran kalliimmiksi.

Koska myyn onnekseni palvelua pääasiassa arvonlisäverovelvollisille yrityksille, alvista ei ole ollut firmalleni kohtalokasta kiusaa. Sen sijaan moni suoraan kuluttajille palvelua toimittanut sekä järjestötoimintaan erikoistunut pikkufirma kuihtui kyllä olemattomiin.

Tapani Lahnakoski

Ymmärsinköhän nyt ihan oikein? Näytät luottavan siihen, että vasemmistoliitto on (pien)yrittäjän asialla. Uskomatonta! Jos vassarit puhuvat yrittäjän sosiaaliturvan puolesta, he takuuvarmasti tarkoittavat, että yrittäjien pitää maksaa paljon enemmän sellaisen saadakseen. Nythän yrittäjän pitää maksaa sotumaksu, jos palkkaa ottaa yrityksestä, mutta sillä ei mitään saa.

Kalliiksi tulee, jos vassarit tämän asian "korjaavat".

Käyttäjän ylepola kuva
Sakari "Ykä" Lepola

No et ymmärtänyt oikein. En ollut yhtään kenenkään puolella, etsin vain kenen ohjelmasta on löydetty yhtään mitään konkretiaan viittavaa. Surullinen tosiasia näyttää olevan, että edes ne kaksi kooltaan suurempaa puoluetta, jota tämän asian olen luullut kiinnostavan eivät esitä mitään järkevää konkreettista. Sama vanha meno näyttää siis jatkuvan, olivat päähallituspuolueet sitten mitä hyvänsä.

Tapani Lahnakoski
Käyttäjän PetriHirvimki kuva
Petri Hirvimäki

Ykä kiitos, olipa hyvä postaus - sun kannattaisi ehkä tutustua kehittämiini juttuihin E-liike.net kansanliikkeessä - http://e-liike.net/e-liike/yrittaja

Käyttäjän ylepola kuva
Sakari "Ykä" Lepola

Kiitos! Ja kävin kyllä katsomassa, mutta en ihan täysin päässyt jyvälle mistä on kysymys... Tuo perusidea hiukan hukkuu kaiken paljouden alle :)

Käyttäjän PetriHirvimki kuva
Petri Hirvimäki

Ymmärrän kommenttisi. Olen lähtenyt tekemään isompaa kokonaisuutta eikä vain yrittäjille. katso agenda ja selvästi 10 askelta vapauteen. siellä ne on. On sinne linkkiä mutta ei kannata aivan 3 minuutissa yrittää asiaan tutustua tai kerralla;-)

Toimituksen poiminnat